31/3/12

Ομιλία του Προέδρου της Ε.Τ.Γ.Μ-Θ στα πλαίσια ημερίδας για τον Ιατρικό Τουρισμό



Στα πλαίσια  της 7ης Διεθνούς Ιατρικής Έκθεσης Medic EXPO 2012 (30 Μαρτίου-1 Απριλίου), στο Εκθεσιακό Κέντρο Helexpo της Θεσσαλονίκης, που διοργανώνει ο Ιατρικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης, σήμερα (31/3) υπήρξε πάνελ με θέμα “Προοπτικές ανάπτυξης του ιατρικού τουρισμού στη Θεσσαλονίκη”. Ένας από τους ομιλητές ήταν και ο Πρόεδρος της Ένωσης Τουριστικών Γραφείων Μακεδονίας-Θράκης, Βύρωνας Θεολόγης, του οποίου την ομιλία σας παραθέτουμε:

"Κυρίες και κύριοι καλημέρα.

Η τουριστική βιομηχανία αποτελεί τον μεγαλύτερο τομέα της παγκόσμιας οικονομίας. Σήμερα αριθμεί 700 εκ. τουρίστες σε παγκόσμιο επίπεδο με προοπτική να αυξηθούν στα επίπεδα του 1,5 δις το 2020.
Τα τελευταία 50 χρόνια η τουριστική βιομηχανία αποτελεί μια από τις σημαντικότερες παραμέτρους της Ευρωπαϊκής οικονομίας.

 Αύξηση των αφίξεων τουριστών απο όλο τον κόσμο στην Ευρώπη από 25,3 εκ. το 1950 σε περίπου 414 εκ. το 2003.
Πρόβλεψη για 717 εκ. τουρίστες το 2020 σημαίνει σχεδόν διπλασιασμό των επισκεπτών σε διάστημα 2 δεκαετιών (2000 – 2020).
Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Τουρισμού η Ευρώπη θα παραμείνει τα επόμενα χρόνια ένας από τους σημαντικότερους τουριστικούς προορισμούς καθώς και πηγή τουριστών σε παγκόσμιο επίπεδο.
Με τον όρο ιατρικό τουρισμό ορίζεται ευρέως η παροχή οικονομικά ανταγωνιστικής ιδιωτικής ιατρικής φροντίδας σε συνεργασία με την τουριστική βιομηχανία σε ασθενείς που έχουν ανάγκη χειρουργικών
επεμβάσεων καθώς και άλλων εξειδικευμένων μορφών θεραπείας.
Ωστόσο δυστυχώς η χώρα μας δεν ανήκει στη λίστα με τις χώρες του κόσμου που έχουν επίσημη ανάπτυξη αυτής της μορφής του τουρισμού.

• Ο ιατρικός τουρισμός περιλαμβάνει όπως και τα άλλα τουριστικά προϊόντα, πέραν της ιατρικής περίθαλψης στα καλύτερα νοσοκομεία, υπηρεσίες μεταφοράς, ενημέρωσης, ξενάγησης, εστίασης και διαμονής σε ξενοδοχεία 4* και 5*.

Βασικούς τομείς του ιατρικού τουρισμού αποτελούν η πλαστική χειρουργική, η οδοντιατρική, η οφθαλμολογία, η καρδιολογία, η ορθοπεδική, η θεραπεία καρκίνου, η παροχή υπηρεσιών προς
νεφροπαθείς, καθώς και οι μεταμοσχεύσεις οργάνων

• Στα πλαίσια του ιατρικού τουρισμού δίνεται η δυνατότητα σε συνανθρώπους μας που έχουν ανάγκη διαχρονικής ιατρικής φροντίδας, όπως είναι οι άνθρωποι που πάσχουν από νεφρική και καρδιακή ανεπάρκεια, καθώς και καρκίνο, να κάνουν απρόσκοπτα τα ταξίδια τους σε τουριστικούς προορισμούς που επιθυμούν.


Το 10% των ασθενών αναζητούν νοσηλεία έξω από τη χώρα τους.

Τα αιτία του ιατρικού τουρισμού είναι  τα πολύπλοκα συστήματα περίθαλψης που χαρακτηρίζονται από υψηλό κόστος ,οι μεγάλες λίστες αναμονής στα δημόσια νοσοκομεία των ανεπτυγμένων χωρών (ΗΠΑ, Δυτική Ευρώπη), οι σύγχρονες ιδιωτικές νοσοκομειακές υποδομές, το εξειδικευμένο ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό, το  προφίλ του εκάστοτε προορισμού (κλιματολογικές συνθήκες, υποδομές, ποιότητα υπηρεσιών, ιστορική και πολιτιστική κληρονομιά),  η ποιότητα και το κόστος των παρεχομένων ιατρικών υπηρεσιών(το κόστος μιας εγχείρισης στην Ινδία, στην Ταϋλάνδη και στη Νότιο Αφρική  για παράδειγμα, αντιπροσωπεύει το 1/10 του αντίστοιχου κόστους στις ΗΠΑ και στις χώρες της Δυτικής Ευρώπης), η ύπαρξη κατάλληλης οργάνωσης και προβολής και τέλος οι δημογραφικές αλλαγές.
Εκτιμάται ότι την επόμενη πεντηκονταετία το ποσοστό των ανθρώπων άνω των 60 στις ανεπτυγμένες χώρες θα ανέλθει απο το 1/5 στο 1/3. Τα τμήματα του τουρισμού που αφορούν την <υγεία>, την <θαλασσοθεραπεία> και την <φυσική κατάσταση> αναμένεται να επωφεληθούν.

Θα πρέπει να λάβουμε ως παράδειγμα τις προσπάθειες άλλων χωρών, προηγμένων στον τομέα αυτό.  ‘Όπως  η Γαλλία, η οποία μετά το Β παγκόσμιο πόλεμο ανέπτυξε τον τομέα της αισθητικής και τη βιομηχανία καλλυντικών ,την Ιταλία, η οποία από τους ρωμαϊκούς  ακόμα χρόνους είχε εισροή επισκεπτών για τις λεγόμενες θέρμες,την Ελβετία που ανέπτυξε υπηρεσίες αντιγήρανσης  την Ουγγαρία που έγινε παγκοσμίως γνωστή ως η χώρα των σπα  αλλά και εκτός Ευρώπης, η Λιθουανία, η Τουρκία, το Ισραήλ, η Ιορδανία, η Ινδία, η Ταϊλάνδη, η Μαλαισία , η Νότια Αφρική , η Κούβα και η Κόστα Ρίκα είναι χώρες- προορισμοί για ιατρικό τουρισμό.

Κατηγορίες τουριστών που χρειάζονται ιατρική υποστήριξη είναι οι  νεφροπαθείς, οι καρκινοπαθείς και οι καρδιοπαθείς.

Πως όμως  θα μπορούσε  να αναπτυχθεί ο ιατρικός τουρισμός στην πόλη μας; Η απάντηση κυρίες και κύριοι δεν είναι ούτε απλή , ούτε εύκολη. Θα προσπαθήσω όμως να την προσεγγίσω.

Κατ’ αρχάς η επίσημη πολιτεία είναι απούσα και το νομικό πλαίσιο ασαφές. Η μόνη προσπάθεια που φαίνεται να γίνεται , επαφίεται στην ιδιωτική πρωτοβουλία. Για να πουλήσει όμως αυτό το προϊόν και να έχει αποδέκτες, πρέπει: 

 Να γίνει ανταγωνιστικό και ευτυχώς έχουμε στη διάθεση μας τα εξής πλεονεκτήματα: την παραδοσιακή υγιεινή κουζίνα μας, την ιστορική και πολιτιστική κληρονομιά μας, το κλίμα και η θέση της χώρας μας ,  τον τρόπο ζωής των Ελλήνων , την παροχή  υψηλών υπηρεσιών ποιότητος και το κυριότερο και πιο σημαντικό , τη διαθεσιμότητα  αναγνωρισμένου ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού  με λογικές αμοιβές που   μπορεί να σταθεί  αγωνιστικά σε αυτό το χώρο.

Ακόμη, θα πρέπει να δημιουργηθούν  οι απαραίτητες εκέινες  προϋποθέσεις ώστε οι γιατροί ,οι οποίοι  θα είναι οι βασικοί συντελεστές της ιατρικής μέσα στις κλινικές τους, να αποτελέσουν τον πυρήνα αυτής της προσπάθειας. 

 Καθαριστικό επίσης ως προς την ανάπτυξη του ιατρικού τουρισμού στην χώρα μας και επιμέρους, στην πόλη μας  , θα είναι να δημιουργηθούν δίπλα στις κλινικές ξενοδοχεία μικρού μεγέθους, τα λεγόμενα boutique clinic hotel.
Σοφό θα ήταν ο ισχύων νόμος που χρησιμοποιεί το υπουργείο γι αυτές τις προσπαθείς  να τροποποιηθεί και  να εισαχθούν πια καινοτόμες και τολμηρές ιδέες.
Εξαιρετικά χρήσιμη θα ήταν και  η  στοχευμένη διαφήμιση στο εξωτερικό από τις υπηρεσίες του Ε.Ο.Τ και του  ελληνικού ιατρικού δυναμικού. Δηλαδή οι Έλληνες γιατροί  πρέπει να διαφημίζονται και στους λοιπούς Ευρωπαίους αλλά και στους Έλληνες κατοίκους του εξωτερικού.

 Η πόλη μας και πρέπει και μπορεί να προσελκύσει ιατρικούς τουρίστες από την κεντρική  και ανατολική Ευρώπη , αρκεί να εξειδικευτεί σε μορφές ιατρικού τουρισμού συμβατές με το φυσικό της περιβάλλον.

Επί παραδείγματει , να γίνει προώθηση τουριστικής  δραστηριότητας  για την Τρίτη ηλικία . Η πόλη της Θεσσαλονίκης προσφέρεται για αυτό, με την προϋπόθεση πως θα κυριαρχεί το ποιοτικό στοιχείο. Και επειδή οι ευρωπαίοι θα ζουν όλο και περισσότερο και στο μέτρο που η διάρκεια ζωής  τους θα παρατείνεται , τόσο πιο πολύ θα έχουν ανάγκη από  υψηλού επιπέδου υπηρεσίες.  

 Ο συνδυασμός  των ιατρικών υπηρεσιών υψηλής ποιότητας από τη μια, και οι καλές τιμές από την άλλη θα έχουν σαν αποτέλεσμα την ενίσχυση των εσόδων για τον τουρισμό της πόλης μας καθ΄όλη τη διάρκεια του έτους. 

Τελειώνοντας θα ήθελα να σας πω  πως όσο καθυστερούν οι διαδικασίες αμοιβαίας αναγνώρισης ασφάλισης και η επίλυση προβλημάτων που ταλανίζουν τα ασφαλιστικά ταμεία των προηγμένων χωρών , τόσο θα αναπτύσσεται ο ιατρικός τουρισμός και με βεβαιότητα θα μπορούμε να πούμε πως αν τα ταξίδια μορφώνουν τη νεολαία, τώρα θα συντηρούν τα γηρατειά".

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου